Zondag 28 februari, 2021
 
 
 
ConsumentCONSUMENTLeverancierLEVERANCIER
 

VRIENDSCHAPSRINGEN

INKOOP ZILVER EN GOUD

CONTACTGEGEVENS
Gorecht Oost 30-B
9603 AA Hoogezand
Tel 0598 - 326 443
E-mail info@jewelhouse.nl
Twitter Facebook
Horloges en Water

Normaal gesproken horen horloges niet onder water. Belangrijke onderdelen kunnen gaan roesten. Luxe horloges zijn vaak niet bestand tegen vocht, omdat ze platter zijn en geen extra voorziening hebben die het uurwerk beschermd tegen het binnendringen van vocht. Toch zijn er verschillende horloges die waterresistant, waterafstotend of waterdicht zijn. 

Maar hoe waterdicht is waterdicht? De mate van waterdichtheid wordt veelal aangegeven door middel van symbolen of een bepaalde benaming zoals hierboven genoemd al dan niet met toevoegingen van
drukte-of diepte-eenheden zoals 3-5-10-20 atm of bar en 30-50-100-200-500 meter. Deze waarden zijn testnormen van de waterdruk waarmee de horlogekast in de fabriek is getest bij kamertemperatuur. Ze houden geenszins in dat waterdichtheid van zo'n kast onder alle omstandigheden tot die waterdruk gegarandeerd kan worden. Hierover bestaan veel misverstanden.


Temperatuurverschillen vormen een verraderlijke factor die veel lekkages veroorzaakt bij zogenaamd waterdichte horloges. Een 'waterdichte' kast die geschikt is om dagelijks mee te douchen bijvoorbeeld,kan volkomen vollopen met water wanneer de gebruiker er op vakantie mee gaat zwemmen. 

• 3 atm/bar/30m (ook wel waterresistant of watersealed): deze horloges zijn bestand tegen regen en  spatwater.
• 5 atm/bar/50m (ook wel waterproof): deze horloges zijn geschikt om mee te douchen of zwemmen, mits geen grote temperatuurverschillen optreden. ze zijn echter ongeschikt voor snorkelen en duiken.
• 10atm/bar/100m (ook wel waterproof): deze horloges zijn geschikt voor de meeste vormen van  watersport, zoals zwemmen, zeilen en snorkelen in ondiep water.Ze zijn echter ongeschikt voor  torenspringen of duiken. Er moet opgepast worden met grote temperatuurverschillen.
• 20atm/bar/200m (ook wel waterproof 20 atm/divingproof): deze horloges zijn geschikt voor alle vormen van watersport en duiken. 


De aanduiding waterresistant, waterproof etc zijn niet eenduidig gedefinieerd en worden door elkaar heen gebruikt. Ze zeggen dus weinig of niets over de mate van waterdichtheid van een horloge en bieden geen enkele garantie.

Is echt waterdicht dan waterdicht? 
Waterdichtheid van horloges kan nooit onbeperkt worden gegarandeerd, pakkingen slijten, drogen uit, verteren en krijgen soms ongemerkt een klap waardoor de drukker ontzet is en niet meer precies op de kast aansluit. Condensvorming (hele kleine druppeltjes) kan ook voorkomen zonder dat het horloge lek is. Dit kan ontstaan wanneer het horloge snel afkoelt. Ontstaan er echter grote druppels dan is de kast niet waterdicht. 


Speciale duikershorloges
Dit horloge voldoet aan een testnorm van minimaal 15 atm. Hij kan hogere temepratuurschommelingen aan, heeft dikker glas en de kast en afdichtspakkingen zijn zwaarder uitgevoerd. De glazen zijn veel dikker, de kast veel zwaarder en de afdichtspakkingen zijn veel zwaarder uitgevoerd. Hij is afgesloten met een schroefsluiting en de kroon is groter als bij andere horloges en dient na gebruik weer vast worden geschroefd. Minimaal jaarlijkse controle door proffesionele zorg is noodzakelijk voor het garanderen van de waterdichtheid.


REDACTIE | DISCLAIMER | PRIVACY | ALGEMENE VOORWAARDEN
Copyright 2021 Jewelhouse &